Warmtepomp als aanvulling op je ketel voor verwarming en sanitair warm water
Bij de renovatie van bestaande woningen die niet voldoende geïsoleerd zijn voor verwarming met een standaard lucht/water-warmtepomp, of voor wie in fases renoveert, is een hybride installatie een slimme keuze. Ze bestaat uit een warmtepomp en een andere warmteopwekker, zoals een stookolie- of gasketel. De installatie wordt berekend op basis van de isolatietoestand van het gebouw. Als de woning in een latere fase goed geïsoleerd is, kan de tweede warmteopwekker meestal weg.
De meeste warmtepompen van het type lucht/water worden vooral toegepast in nieuwbouw of energetische renovaties met een hoge isolatiegraad en een aangepast verwarmingssysteem. Maar wat als je woning die isolatiegraad nog niet haalt of wanneer je je bestaande radiatoren nog niet wil vervangen? In dat geval is een hybride warmtepompsysteem de ideale oplossing.
Bij een hybride of gemengd verwarmingssysteem worden je woning en het sanitaire water verwarmd met een (reeds aanwezige) condensatieketel op gas of stookolie die gekoppeld wordt aan een warmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht. De warmtepomp neemt het overgrote deel van de jaarlijkse warmtebehoefte voor zijn rekening. Wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten erg koud is, springt de cv-ketel bij.
Een lucht/water-warmtepomp als aanvulling op je ketel is relatief eenvoudig te installeren en wordt op de bestaande cv-ketel aangesloten.
Dit systeem is ook een goede optie wanneer je in fases renoveert of wanneer je pas in een later stadium grondig wil isoleren. Op termijn kan je je cv-ketel dan volledig afkoppelen.
Bij een monobloc lucht/water-warmtepomp als aanvulling op je ketel zijn alle onderdelen van de warmtepomp (compressor, condensor, expansieventiel en verdamper) in de buitenunit geïntegreerd. Er lopen leidingen met water vanuit het buitendeel naar binnen.
Een split lucht/water-warmtepomp als aanvulling op je ketel heeft een buitenunit en een binnenunit. Die staan met elkaar in verbinding door een leiding waarin een koelvloeistof circuleert. In de buitenunit zijn de compressor en verdamper aanwezig. In de binnenunit vindt het condensatieproces plaats met de condensor. De koelvloeistof circuleert in een gesloten systeem.
In beide gevallen onttrekt de buitenunit van de warmtepomp warmte aan de buitenlucht en geeft de warmtepomp de warmte verder af aan je radiatoren of vloerverwarming, met een afgiftetemperatuur van maximaal 55 °C.
Op koude dagen, wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren, neemt de cv-ketel de rol van de warmtepomp over. Dankzij een slimme regeling schakel je tussen beide energiebronnen afhankelijk van je verwarmingsnoden en de buitentemperatuur.
Een hybride opstelling wordt meestal toegepast met bestaande radiatoren als warmte-afgiftesysteem. In dat geval is koeling met je hybride lucht/water-warmtepomp wel niet mogelijk.
Meer weten over hybride warmtepompen? Vraag het gratis e-book warmtepompen aan
Een warmtepomp die je plaatst als aanvulling op een bestaande cv-ketel, kost in aankoop voor het toestel, afhankelijk van het vermogen, vanaf 5.300 euro* wanneer je voor een solo-oplossing kiest. Dat is dus een warmtepomp die enkel ingezet wordt voor verwarming.
Kies je voor een duo-oplossing (die dus zowel instaat voor je ruimteverwarming als voor de opwarming van je sanitair water), mag je rekenen op een toestelprijs vanaf ongeveer 7.300 euro*. De combi-oplossing voor grootverbruikers van sanitair water waarbij een aparte externe boiler van 300 liter, SWW-kit en boilerweerstand is meegeleverd, is beschikbaar vanaf ongeveer 8.000 euro. *
* Prijzen excl. btw, toebehoren en plaatsing, maar ook excl. premies en cashback.
Meer weten over hybride warmtepompen? Vraag het gratis e-book warmtepompen aan
Als aanvulling op je ketel, biedt Atlantic zowel split als monobloc lucht/water-warmtepompen aan, in verschillende modellen afhankelijk van de toepassing of het gewenste vermogen.
Binnen de split lucht/water-warmtepompen als aanvulling op je ketel, is de Atlantic Alféa Extensa A.I. Duo R32 de oplossing voor elk gezin en zorgt zowel voor ruimteverwarming als voor de verwarming van sanitair water. Ben je een grootverbruiker van sanitair water? Dan kies je best voor de Atlantic Alféa Extensa A.I. Combi R32. Dat is een pakketoplossing die zowel een hybride warmtepomp als een externe boiler met grote watercapaciteit bevat. Wil je een hybride warmtepomp enkel voor verwarming dan is er de Atlantic Alféa Extensa A.I. Solo R32. Voor sanitair warm water kan je dan een beroep doen op een andere oplossing zoals een warmtepompboiler of je laat de cv-ketel de verwarming van sanitair water voor zijn rekening nemen.
Sinds kort kan je ook kiezen voor de Atlantic Alféa Extensa M Monobloc R32. Dat is een monobloc lucht/water-warmtepomp als aanvulling op je ketel waarbij alle onderdelen van de warmtepomp in de fluisterstille (ERP: 55dB) buitenunit zijn geïntegreerd. Binnenshuis heb je enkel een hydraulische installatie nodig. De installatie van deze warmtepomp is dus zeer eenvoudig. Kies je hierin voor het Solo-model, dan staat de warmtepomp enkel in voor verwarming en koeling. Bij het Duo-model bevat de hydraulische installatie binnenin een SWW-boiler, waarbij je de keuze hebt tussen een boilercapaciteit van 190 l of van 230 l (bij grotere SWW-behoeften).
Aangevuld met bv. warmtepompboiler Atlantic Explorer V4 (270 l) opereren verwarming en sanitair warm water los van elkaar. Beide kunnen tegelijk en onafhankelijk van elkaar werken.
Opgelet: Opgelet: kies je voor een SWW-boiler die er apart bijgezet wordt en door de warmtepomp verwarmd wordt, dient deze aangepast te zijn om in combinatie te werken met een warmtepomp en dus voorzien zijn van een warmtewisselaar met een vergroot verwarmingsoppervlakte.