Is investeren in een warmtepomp rendabel?

In vergelijking met zuiver elektrische verwarming

Directe elektrische verwarming, zoals convectoren en thermoventilatoren, en elektrische accumulatieverwarming zijn duur in verbruik. Zuiver elektrische verwarming heeft een laag rendement en verbruikt veel energie. Je elektrische verwarming vervangen door een duurzaam energiezuiniger alternatief is dan ook een slim idee. 

Met een warmtepomp garandeer je altijd een aangename temperatuur in je woning op een voordelige, efficiënte en ecologisch verantwoorde manier. Omdat een warmtepomp haar energie gemiddeld voor drie vierde uit de natuur haalt, is een warmtepompboiler of een warmtepomp gemiddeld liefst vier keer efficiënter dan een elektrische boiler of een elektrisch verwarmingstoestel. 

Besluit: 

In vergelijking met elektrische verwarming is warmtepomptechnologie voor de verwarming van je sanitair water (met een warmtepompboiler), voor ruimteverwarming en -koeling (met een lucht/water-warmtepomp, hybride installatie of aircoheater), of voor beide altijd een goede keuze. 

In vergelijking met gas of stookolie 

Of een warmtepomp interessanter is dan een verwarmingsinstallatie op stookolie of gas, kan je beoordelen op basis van het verbruik van de warmtepomp en de actuele energieprijzen voor elektriciteit, stookolie en gas. 

Deze 3 factoren bepalen of een warmtepomp een rendabele investering is: 

1. Hoe goed je woning geïsoleerd is

Als je een warmtepomp wil installeren, is goede isolatie een absolute must. Is je woning onvoldoende geïsoleerd? Dan ontsnapt er veel warmte uit je huis en heb je een erg krachtige, duurdere warmtepomp nodig, die hard zal moeten draaien en dus veel zal verbruiken. Daarenboven hebben slecht geïsoleerde woningen doorgaans een hogere watertemperatuur nodig. Dit is nefast voor het rendement van de warmtepomp. In dat geval is een stookketel vaak voordeliger, of kan je kiezen voor een hybride installatie: een warmtepomp samen met een stookketel. 

2. De energieprijzen

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur. Om die energie om te zetten in warmte, verbruikt ze elektriciteit. Hoe goedkoper je stroom, hoe meer de investering in een warmtepomp opbrengt. De elektriciteitsprijs heb je helaas niet zelf in de hand. Het kan wel lonen om je elektriciteitsfactuur onder de loep te nemen en een voordeliger contract te zoeken. Door je warmtepomp op zonnestroom te laten werken, verwarm en koel je deels op gratis stroom. En dat scheelt hem een pak op je energiefactuur.

3. De SCOP-waarde van de warmtepomp

De SCOP-waarde, de ‘Seasonal Coefficient of Performance’ of het seizoensgebonden rendement, geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp doorheen een jaar gemiddeld opwekt met 1 kW elektriciteit. Met de huidige energieprijzen (maart 2023) is het vanaf een SCOP-waarde van 3,4 goedkoper om met een warmtepomp te verwarmen dan met stookolie of gas (op basis van een ketelrendement van 95%). 

Het besluit?

  • Dankzij hun hoge SCOP-waarde zijn lucht/lucht-warmtepompen met de huidige energieprijzen altijd rendabeler dan een traditionele verwarmingsketel als je woning goed luchtdicht is.  Je wint er natuurlijk het meeste mee als je warmtepomp ook gratis stroom van je zonnepanelen gebruikt.

  • Bij lucht/water-warmtepompen hangt het verbruik gedeeltelijk af van de temperatuur waarop ze moeten verwarmen. Met een verwarmingswatertemperatuur tot 50 °C verwarm je met een warmtepomp meestal efficiënter dan met een stookketel op stookolie of gas. Plaats dus bij voorkeur een warmteafgiftesysteem dat met lage temperaturen werkt, zoals vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Als je nog oude radiatoren hebt die op hoge temperatuur werken, loont het de moeite om ze te vervangen.

  • Een hybride warmtepompinstallatie is een interessante oplossing als je een recente gas- of stookolieketel hebt en je woning (nog) niet optimaal geïsoleerd is. Dit combisysteem, met een warmtepomp en een stookketel, laat je toe om meteen te besparen op je stookkosten en je woning verder rustig aan in fases te renoveren. Doordat de ketel het overneemt als de gevraagde watertemperatuur te hoog is en/of het buiten te koud is, behoudt de hybride warmtepomp een goed rendement.

  • Je water verwarmen met een warmtepompboiler is de meest toegankelijk stap naar hernieuwbare energie. De warmtepompboiler rendeert het meest als hij deels op je eigen zonnestroom werkt. 

* maart 2023