Alles over lucht/water-warmtepompen

 

Met een lucht/water-warmtepomp kies je futureproof voor het hoogste rendement, maar om je woning volledig met een lucht/water-warmtepomp te verwarmen, moet ze goed geïsoleerd zijn en moet je verwarmingssysteem op lage temperatuur kunnen werken. Enkel je dak isoleren, volstaat in een oudere woning meestal niet om in koude periodes enkel en alleen met een warmtepomp te verwarmen. Een klassieke stookketel verwarmt het verwarmingswater dat naar de radiatoren stroomt tot 60 à 70 °C. Zo’n hoge temperaturen zijn voor de meeste warmtepompen niet haalbaar. Warmtepompen werken het energiezuinigst als ze op zo’n 35 °C à 45 °C verwarmen. Er bestaan wel hogetemperatuur-warmtepompen die tot meer dan 65 °C halen, maar die zijn een stuk duurder, zowel in aankoop als in verbruik. 

Tip: Doe de test en zet je ketel op 50 

Er is een eenvoudige truc om na te gaan of je woning zonder bijkomende werken geschikt is voor een warmtepomp. Zet in de koudste periode van het jaar de temperatuur van je verwarmingsketel op 50 °C en draai de thermische kranen van je radiatoren open. Houd dit een tweetal weken vol. Blijft je woning warm genoeg? Dan kan je jouw gas- of stookolieketel vervangen door een warmtepomp en kan je eventueel zelfs je radiatoren behouden. Zoniet, dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp en je ketel behouden, en/of moet je extra isoleren en investeren in verwarmingselementen die goed werken op lage temperatuur: lagetemperatuurradiatoren, ventiloconvectoren, vloerverwarming of wandverwarming. Zorg er in de testperiode wel voor dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur van je thermostaat niet groter is dan 2 graden. Stel bijvoorbeeld 20 °C in als dagtemperatuur en 18 °C als nachttemperatuur. Bij een groter verschil duurt het opwarmen ’s ochtends erg lang, waardoor je verkeerde conclusies zou trekken. 

1Wat is een lucht/water-warmtepomp?

Als je woning goed geïsoleerd is, dan vormt een lucht/water-warmtepomp een investering in een energiezuinige en milieuvriendelijke toekomst zonder overbodige energiekosten en fossiele brandstoffen.

 

Lucht/water-warmtepompen recupereren warmte uit de lucht, verhogen door compressie de temperatuur en de druk ervan en zetten die warmte over op het water van je cv-installatie met mogelijkheid om ook je sanitair water te verwarmen. Omwille van de goede prijs/kwaliteit- en rendementsverhouding is dit het type warmtepomp dat het vaakst toegepast wordt in nieuwbouw en bij grondige renovatieprojecten.

Een lucht/water-warmtepomp heeft dus de lucht als bron en water als afgiftesysteem. Ideaal te combineren met vloerverwarming, of ventiloconvectoren. Indien voldoende gedimensioneerd kunnen ze ook met klassieke radiatoren worden gecombineerd.  De hoogperformante Alféa-warmtepompen van Atlantic met een afgiftetemperatuur van max. 55°, zijn het meest geschikt hiervoor. Gecombineerd met vloerverwarming volstaat een afgiftetemperatuur van 30-35° al.


De toestellen van Atlantic behoren tot het marktsegment met de hoogste SCOP. SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance en is een maat voor de seizoensgebonden prestatie van een warmtepomp (zie kader). Uit metingen blijkt dat de SCOP van de huidige technologieën gemiddeld een 4 kunnen behalen in combinatie met een afgiftesysteem op lage temperatuur (35°C) . Dat betekent dat je met 1 kWh elektriciteit 4 kWh warmte kan produceren. Een gemiddelde warmtepomp produceert dus, over het hele jaar door genomen, 4 keer meer energie dan ze verbruikt.

 

Met een lucht/water-warmtepomp kan je naast het verwarmen van je woning ook sanitair warm water aanmaken als je kiest voor een duo-model of een combinatie met een warmtepompboiler of een aparte boilervat geschikt voor een warmtepomp (bv. Atlantic Miléo). De boiler in de duo-modellen en de warmtepompboilers zijn smart grid ready. Dat betekent dat als je ze koppelt aan fotovoltaïsche zonnepanelen, ze functioneren als thermische batterij voor je zelfopgewekte zonnestroom. Er wordt dan warm water aangemaakt door de warmtepomp, aangedreven door de zonnepanelen. Warm water dat je op een later tijdstip, ook als de zonnepanelen op dat moment geen energie produceren, kan gebruiken.

 

En in de zomer kan de warmtepomp worden gebruikt om je huis te koelen, ofwel via ventiloconvectoren, ofwel via stralingskoeling als je vloerverwarming hebt.

2Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp is een thermodynamisch toestel dat de warmte uit de buitenlucht onttrekt en deze warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem in je woning. Ook bij extreme koude blijft je comfort verzekerd door de automatische inschakeling van de geïntegreerde elektrische steunverwarming. Bij een goed gedimensioneerde warmtepomp moet deze elektrische steunverwarming echter zelden tot nooit ingeschakeld worden.


Bij een monoblocversie zijn alle technische componenten (verdamper, compressor, condensor, …) in de buitenunit geïntegreerd. De output is warm water dat direct gebruikt wordt voor verwarming of sanitair warm water in huis.

 

Bij de split-variant wordt een buitenunit (waarin de compressor van de warmtepomp zit) gekoppeld aan een binnenunit via koelleidingen. Hier wordt gebruik gemaakt van een koelvloeistof die de warmte uit de buitenlucht kan opnemen, zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C. De warmte die deze koelvloeistof bereikt na verdamping en compressie wordt via een condensor of warmtewisselaar. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen lagetemperatuur-  en hogetemperatuur-warmtepompen op basis van de afgiftetemperatuur.

 

Lage- en middelhogetemperatuur-warmtepompen, meestal in combinatie met vloerverwarming, bestaan in twee types warmtepompen, het klassieke model en het model HIGH POWER (HP) die beide de temperatuur van het water tot 60°C  opwarmen. Bij het model HP wordt het warmtecomfort op een efficiënte manier gegarandeerd dankzij een grotere verdamper en grotere coaxiale warmtewisselaar. Hierdoor heeft dit type warmtepomp een beter COP-waarde en verbruikt het dus minder dan de klassieke warmtepomp. Een HP-model levert ook meer vermogen en wordt daarom ook toegepast in grotere woningen of in woningen met een grotere warmtebehoefte.

 

Hogetemperatuur-warmtepompen worden vaak gebruikt in renovatieprojecten. Zij kunnen een aanvoertemperatuur realiseren tot 75°C maar Atlantic is hier geen voorstander van en neemt deze niet in het gamma op omdat ze een minder gunstige COP-waarde hebben, wat resulteert in een hoger verbruik dan lagetemperatuur-warmtepompen.

 

De relatief lage installatiekost van lucht/water-warmtepompen t.o.v. bv. grond/water-warmtepompen danken ze aan het feit dat er geen boringen, grondwerken of een uitgebreid captatienetwerk aan te pas komen: de koelvloeistof staat rechtstreeks in contact met de lucht. 

 

Meer weten over lucht/water-warmtepompen? Vraag het gratis e-book warmtepompen aan

3Hoeveel kost een lucht/water-warmtepomp?

Ook voor een lucht/water-warmtepomp zijn geen graafwerken nodig, maar de installatie is wat complexer dan bij een warmtepompboiler, een lucht-lucht- of een hybride warmtepomp. Voor dit type warmtepomp start je vanaf 10.000 euro* voor een solo-toestel (dus exclusief warmwaterproductie) en vanaf 11.500 euro* voor een duotoestel (dus inclusief warmwaterproductie)

 

* Prijzen excl. btw, toebehoren en plaatsing, afgiftesysteem maar ook excl. premies en cashback

 

Meer weten over lucht/water- warmtepompen? Vraag het gratis e-book warmtepompen aan

4Welke lucht/water-warmtepomp kiezen?

Voor renovatieprojecten stelt Atlantic het gamma Alféa Excellia AI voor, die twee modellen heeft: een model met geïntegreerde warmwaterboiler voor zowel ruimteverwarming als voor sanitair warm water (Atlantic Alféa Excellia A.I. Duo) en een model voor enkel ruimteverwarming (Atlantic Alféa Excellia A.I.)

 

Beide lucht/water-warmtepompen zijn beschikbaar in gewone versie of als model HP (High Performance). Bij het model HP wordt het warmtecomfort op een efficiënte manier gegarandeerd dankzij een grotere verdamper en grotere coaxiale warmtewisselaar. Hierdoor heeft dit type warmtepomp een beter COP-waarde en verbruikt het dus minder dan de klassieke warmtepomp. Een HP-model levert ook meer vermogen en wordt daarom ook toegepast in grotere woningen of in woningen met een grotere warmtebehoefte.

 

Wil je meer informatie of een offerte? Of zoek je een installateur of een verdeler van Atlantic in je buurt? Aarzel niet om ons te contacteren.

Atlantic Alféa Excellia A.I. Duo (standaard of HP)
De slimme keuze
Warmtepomp voor verwarming en sanitair warm water
Lucht/water-warmtepomp Split Inverter met ingebouwde SWW-boiler (190 l)
Beschikbaar in gewone versie en in variant HP (High Performance). De variant HP heeft een beter rendement en levert een groter vermogen, wat de HP aangewezen maakt voor grotere woningen of woningen met een grotere warmtevraag.
Ruim SWW-comfort dankzij geïntegreerde SWW-boiler 190 l met ACI-bescherming
8 modellen van 11 tot 17 kW, mono- of driefasig
Ruimteverwarming: A+++ (35 °C) / A++ standaard of A+++ bij HP (55 °C)
Sanitair-waterverwarming: A
Zeer energiezuinig:
  • coaxiale warmtewisselaar
  • circulatiepomp klasse A
  • COP tot 4,25 (standaard) of tot 4,33 (HP)
Koelen als optie
Atlantic Alféa Excellia A.I. (standaard of HP)
De comfortabele keuze
Zet je warmtepomp enkel voor verwarming in en vul aan met een (warmtepomp)boiler voor je sanitair warm water
Lucht/water-warmtepomp Split Inverter enkel verwarmen
Beschikbaar in gewone versie en in variant HP (High Performance). De variant HP heeft een beter rendement en levert een groter vermogen, wat de HP aangewezen maakt voor grotere woningen of woningen met een grotere warmtevraag.

Aangevuld met bv. warmtepompboiler Atlantic Explorer V4 (270 l) opereren verwarming en sanitair warm water los van elkaar. Beide kunnen tegelijk en onafhankelijk van elkaar werken.

Opgelet: Opgelet: kies je voor een SWW-boiler die er apart bijgezet wordt en door de warmtepomp verwarmd wordt, dient deze aangepast te zijn om in combinatie te werken met een warmtepomp en dus voorzien zijn van een warmtewisselaar met een vergroot verwarmingsoppervlakte.

8 modellen van 11 tot 17 kW, mono- of driefasig
Ruimteverwarming: A+++ (35 °C) / A++ standaard of A+++ bij HP (55 °C)
Zeer energiezuinig:
  • coaxiale warmtewisselaar
  • circulatiepomp klasse A
  • COP tot 4,25 (standaard) of tot 4,33 (HP)
Koelen als optie

 

Wil je meer informatie of een offerte? Of zoek je een installateur of een verdeler van Atlantic in je buurt? Aarzel niet om ons te contacteren.