Design dat naadloos opgaat in je interieur
De lucht/lucht-warmtepomp of aircoheater is het goedkoopste type warmtepomp voor ruimteverwarming en -koeling. Bovendien zijn er geen ingrijpende werken voor nodig zoals voor andere types verwarmingswarmtepompen. Je bespaart er tot 33% mee op je stookkosten en ’s zomers koelt het systeem ook energiezuinig. Je kan met aircoheaters je hele woning verwarmen, maar het is ook een ideale verwarmingsoplossing voor ruimtes die je niet continu wil verwarmen of koelen, zoals slaapkamers en studeerkamers.
Wil je er alles over weten? Ga dan snel naar de website www.atlantic-aircoheaters.be en vraag er ons e-book over aircoheaters aan.
Warmtepompen van het type lucht/lucht zijn nog altijd onvoldoende bekend als energiebesparende verwarmingsoplossing, en dat is zonde. Voor renovaties of herinrichtingen waar een ander type warmtepomp zoals een lucht/water-warmtepomp moeilijk haalbaar is, zijn ze nochtans een ideale en duurzame oplossing.
Andere types warmtepompen werken het efficiëntst in combinatie met lagetemperatuurradiatoren, vloerverwarming of ventiloconvectoren. Maar dat vraagt ingrijpende werkzaamheden. Wanneer een afgiftesysteem op lage temperatuur niet mogelijk is, of in huizen die decentraal verwarmd worden, bijvoorbeeld met gas- of elektrische accumulatiekachels, zijn warmtepompen van het type lucht/lucht een gemakkelijkere oplossing. Het volstaat om de buiten- en de binnenunit doorheen de muur met elkaar te verbinden. Let er wel op dat je woning voldoende luchtdicht is. Dit is een vereiste voor een optimaal comfort en rendement van je lucht/lucht-warmtepomp.
Omdat ze zo snel op temperatuurwijzigingen reageren en tot 80 % minder stroom verbruiken dan elektrische verwarming en mobiele airco’s zijn lucht/lucht-warmtepompen ook prima geschikt als bijverwarming of als airco, voor in een aanbouw of voor ruimtes die maar af en toe verwarmd moeten worden of niet aan te sluiten zijn op een centrale verwarming, zoals slaapkamers studieruimtes, gastenkamers… of in kleine woningen en appartementen waarvan de bewoners weinig thuis zijn.
Met een lucht/lucht-warmtepomp kan je zowel verwarmen als koelen. Daarom wordt dit type warmtepompen ook aircoheater genoemd.
Lucht/lucht-warmtepompen of aircoheaters bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Als er enkel 1 binnenunit is, spreken we over monosplit. Hiermee kan je dus 1 ruimte verwarmen en koelen. Verschillende ruimtes verwarmen met één enkele buitenunit, doe je met een multisplit-systeem. Hierbij worden meerdere binnenunits aan één buitenunit verbonden.
De buitenunit onttrekt warmte-calorieën aan de buitenlucht. Die worden middels een koelvloeistof overgebracht naar de binnenunit die ze overbrengt op de binnenlucht. Door de werking om te draaien, kan je ze in de zomer gebruiken als airco.
In de zomer kan je de warmtepomp ook laten aandrijven met de zonne-energie die je opwekt met PV-panelen en zo de autoconsumptie van je panelen verhogen.
Vraag jouw exemplaar van het e-book Atlantic-Aircoheaters aan
Van de warmtepompen die instaan voor ruimteverwarming zijn lucht/lucht-warmtepompen de goedkoopste keuze in aankoop, maar ook in plaatsing. Er hoeven immers geen grote werken te gebeuren, waardoor de plaatsingskosten tot een minimum kunnen worden beperkt.
De prijs is vooral afhankelijk van de grootte van de installatie. Voor een monosplit-opstelling (1 buitenunit en 1 binnenunit om 1 ruimte te verwarmen), mag je, afhankelijk van het vermogen en het type binnenunit (vloer- of wandmodel) rekenen op een toestelprijs vanaf ongeveer 975 euro*. Bij een multisplit (meerdere ruimtes te verwarmen) beginnen de prijzen vanaf 2.500 euro* voor een buitenunit en 2 binnenunits, vanaf 3.300 euro voor een buitenunit en 3 binnenunits, vanaf 4.430 euro* voor een buitenunit en 4 binnennits en vanaf 5.250 euro* voor een buitenunit en 5 binnenunits.
* Prijzen excl. btw, toebehoren en plaatsing, maar ook excl. premies en cashback.
Vraag hier je gratis exemplaar van het complete warmtepompboiler-e-book aan
Binnen het gamma lucht/lucht-warmtepompen of aircoheaters Nagano van Atlantic is er keuze tussen zowel monosplit-systemen als multisplit-systemen. Monosplit-warmtepompen bestaan uit één buitenunit verbonden met één binnenuit waarmee je één ruimte kan verwarmen of verkoelen. Met multisplit-systemen kan je tot maximaal vijf ruimtes verwarmen en koelen. Eén buitenunit wordt dan gekoppeld aan maximaal vijf binnenunits. De binnenunits zijn bovendien beschikbaar als wandmodel of als vloermodel.
Als je slechts één kamer wil koelen en verwarmen, biedt de monosplit wat jij nodig hebt. Je kan meteen door naar de volgende vraag!
Voor verwarming en koeling in verschillende ruimtes of in je hele woning, heb je de keuze tussen meerdere monosplits, een voor elke kamer, of een multisplit-systeem. De multisplit is de juiste oplossing als je maar één buitenunit wil. Wil je het leidingwerk beperken en vind je meerdere buitenunits niet erg, dan kan je kiezen voor monosplits. Beide systemen zijn even comfortabel. Denk alvast even na waar je de buitenunits kan plaatsen. Ze kunnen tegen de gevel of op een plat dak, best zo dicht mogelijk bij de binnenunits.
Twijfel je tussen een vloer- of wandmodel, bekijk dan je inrichting.
Plaats genoeg? Dan is het wandmodel een optie. Je hangt het hoog aan de muur, eventueel onopvallend boven een deur.
In kleinere ruimtes met lage plafonds of schuine wanden zijn vloermodellen geschikt. Ze passen in een nis, onder een venster of aan een lage wand.
Ook je comfortwensen kunnen de keuze tussen deze twee modellen beïnvloeden. Ze verdelen de verwarmde of gekoelde lucht elk op een andere manier.
Deze vraag is belangrijk om het vermogen te bepalen, en een correct vermogen is van doorslaggevend belang voor een energiezuinige installatie. Hoe groter de ruimte die je wil koelen en verwarmen, hoe hoger het benodigde vermogen. Zuidgerichte kamers vragen een hoger koelvermogen, noordgerichte een hoger verwarmingsvermogen.
Er zijn enkele vuistregels die jou al een goed idee van het benodigde vermogen van je aircoheaters. Je vindt ze in het aircoheater-vermogenberekeningsformulier dat je hier kan consulteren.
Je hebt nu alvast een goed idee van de modellen die geschikt zijn voor jouw woning. Je installateur kan je verder raad geven en het precieze vermogen berekenen voor elke kamer op basis van gedetailleerde gegevens. Ben je op zoek naar een ervaren Nagano-installateur? Of wil je vooraf al een indicatie van de prijs exclusief plaatsing? Vul dan ons online aanvraagformulier in.