We staan voor grote uitdagingen op het vlak van verwarming. Hoeveel we betalen voor onze verwarmingsenergie hangt sterk af van de geopolitieke situatie. En die is momenteel bijzonder onstabiel. De recente gastekorten zetten ons ook aan het denken. Ten slotte brengen de nieuwe nettarieven nogal wat verandering met zich mee voor wie elektrisch verwarmt. Je energieverbruik zoveel mogelijk beperken, is dus het beste idee voor je portemonnee.
Door de hoge gemiddelde leeftijd van de Belgische woningen verwarmen de meesten van ons nog traditioneel, met fossiele brandstoffen. We zien stilaan wel in dat we moeten overstappen naar hernieuwbare energie om het klimaat te redden. Door dit inzicht, de hoge gasprijzen en de stimuli van de overheid zitten warmtepompen in de lift. In 2022 werden er bijna dubbel zoveel warmtepompen en bijna drie keer zoveel warmtepompboilers geplaatst als voordien!
Bij nieuwbouw is een warmtepomp al een tijdje de evidente keuze. Vanaf 2025 mag je in Vlaanderen in een nieuwe woning trouwens alleen nog een verwarmingssysteem plaatsen dat werkt op duurzame energie, zoals een warmtepomp. Maar ook als je verbouwt, kan je best je traditionele verwarmingsketel inruilen voor een moderne klimaatvriendelijke oplossing zoals een warmtepomp. We geven je 10 goede redenen om voor een warmtepomp te kiezen:
Europa streeft ernaar om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dan mogen we dus geen broeikasgassen meer uitstoten. Wie nu al investeert in een warmtepomp, investeert groen en ‘futureproof’. Bovendien voldoe je met een warmtepomp moeiteloos aan de huidige én toekomstige energie-eisen van de overheid.
Een warmtepomp heeft een positieve impact op het energieprestatiecertificaat of ‘EPC’ van je woning. Dit certificaat is verplicht als je jouw woning wil verkopen of verhuren. Huurders en kopers houden ook steeds meer rekening met de energieprestaties van een woning. Die hebben immers een invloed op hun energiefactuur. De aanwezigheid van een warmtepomp is dan ook een belangrijk argument bij hun beslissing. Zo verhoogt een warmtepomp de verkoop- of verhuurbaarheid en de waarde van je woning.
Verwarmen met een warmtepomp is verwarmen op een slimme manier. Warmtepompen werken op elektriciteit ze putten heel wat calorieën uit een hernieuwbare bron zoals de buitenlucht. Die warmte wordt dankzij een ingenieuze technologie omgezet in een aangename temperatuur voor je woning en je sanitair water. Dankzij de gratis energie die ze uit de omgeving halen, hebben warmtepompen een hoger rendement dan louter elektrische verwarming. Een warmtepomp produceert in de loop van een volledig jaar tot wel 4 keer meer energie dan ze verbruikt.
Met een warmtepompen kan je dus fors besparen op je energiefactuur. Omdat een warmtepomp goed is voor het milieu, kan je bovendien van premies en andere voordelen genieten als je er een plaatst. In tegenstelling tot klassieke toestellen op gas, stookolie of elektriciteit, komen warmtepompen in aanmerking voor premies van de overheid. Je kan ook beroep doen op voordelige leningen voor de aankoop. En dankzij de regelmatige cashbackacties van Atlantic, krijg je een extra financieel duwtje in de rug als je voor een Atlantic-warmtepomp kiest.
Met een warmtepomp als verwarmingssysteem boet je niet in aan comfort. Integendeel, je kan het hele jaar door verwarmen op de gewenste temperatuur met een laag energieverbruik. In eenvoudige renovaties kan je kiezen voor een hybride warmtepomp. Die werkt samen met een bestaande of nieuwe gas- of stookolieketel. Op piekmomenten, wanneer je een zeer hoge verwarmingsbehoefte hebt, zal de ketel overnemen. Daarnaast kunnen sommige warmtepompen je woning ook koelen, een comfort dat stookketels niet bieden.
Een warmtepomp is veiliger dan een systeem dat gebaseerd is op verbranding. Warmtepompen zijn veilig omdat ze werken op basis van elektriciteit en er geen vlammen worden gevormd. Bij een full-electric-opstelling is er dus geen risico op intoxicatie door rook (koolstofmonoxide-vergiftiging). Bovendien hoeft er geen stookolietank te staan en is zelfs een schoorsteen overbodig.
Verwarming is momenteel de belangrijkste bron van CO2-emissies uit woningen en niet-industriële gebouwen. Omdat een warmtepomp het grootste deel van de benodigde energie uit het milieu haalt, doet ze de CO2-emissies dalen. Wanneer je warmtepomp werkt op groene stroom, bijvoorbeeld van je zonnepanelen, kan je zelfs zo goed als CO2-neutraal verwarmen (of koelen).
Wie een warmtepomp plaatst of het overweegt, doet dit vooral omdat het een futureproof investering is waarmee je meteen bespaart. Bijkomend voordeel: ze biedt meer zekerheid voor wie wakker ligt van de gastoevoer in de toekomst, waarbij de oorlog in Oekraïne ons heeft geleerd dat die niet zo’n evident is als we steeds hadden gedacht. Als je bovendien zelf je stroom opwekt, ben je met een warmtepomp nog minder afhankelijk van externe energietoevoer.
Met zonnepanelen produceer je jouw eigen groene stroom voor je warmtepomp. De warmtepomp kan er zelfs voor zorgen dat je jouw zelf opgewekte stroom maximaal zelf benut. Met een slim contact, kan ze worden aangestuurd om zo veel mogelijk warmte te produceren (en dus elektriciteit te verbruiken) op momenten dat je zonnepanelen het meeste stroom produceren. Zo zet je een maximum aan zonnestroom om in warmte. Je kan die warmte ook voor later verbruik opslaan in een boilervat, dat zo als thermische batterij dient.
In tegenstelling tot wat vroeger vaak gezegd werd, kan iedereen ervoor kiezen om een warmtepomp in huis te halen: zowel in nieuwbouw als in renovatie, louter voor ruimteverwarming, enkel voor waterverwarming of voor allebei. Er is een warmtepomp voor iedere situatie en voor elk budget.
Alles weten over warmtepompen? Vraag hier je gratis exemplaar van het warmtepomp-e-book aan