Welke warmtepomp past bij jou?

Welke warmtepomp jij best kiest hangt af van jouw noden en wensen. Zo moet je eerst weten of je een warmtepomp wil voor sanitair warm water alleen of voor ruimteverwarming of voor beide, hoe je gaat verwarmen, of je ook wil koelen en welk afgiftesysteem je wil gebruiken.

De populairste en meest betaalbare warmtepompen in renovatieprojecten zijn warmtepompboilers, lucht/lucht-, hybride en lucht/water-warmtepompen.

1. Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler warmt het sanitair water op voor je keuken, bad en douche. De warmtepompboiler is het goedkoopste toestel op basis van hernieuwbare energie dat je in huis kan halen, en hij past in de meeste woningen. De investering is klein en een warmtepompboiler is een bijzonder energiezuinige waterverwarmer. 

Je ontdekt er alles over op de website www.SOSEnergiefactuur.be. Daar je ook ons e-book over warmtepompboilers aanvragen. 

2. Lucht/lucht-warmtepomp of aircoheater 

Ook de lucht/lucht-warmtepomp of aircoheater is een toegankelijke en rendabele oplossing in een bestaande woning. De aircoheater is het goedkoopste type warmtepomp voor ruimteverwarming en -koeling. Bovendien zijn er geen ingrijpende werken voor nodig zoals voor andere types verwarmingswarmtepompen. Je bespaart er tot 33% mee op je stookkosten en ’s zomers koelt het systeem ook energiezuinig. Je kan met aircoheaters je hele woning verwarmen, maar het is ook een ideale verwarmingsoplossing voor ruimtes die je niet continu wil verwarmen of koelen, zoals slaapkamers en studeerkamers. 

Wil je er alles over weten? Ga dan snel naar de website www.atlantic-aircoheaters.be en vraag er ons e-book over aircoheaters aan. 

3. Hybride warmtepomp 

Bij de renovatie van bestaande woningen die niet voldoende geïsoleerd zijn voor verwarming met een standaard lucht/water warmtepomp, of voor wie in fases renoveert, is een hybride installatie een slimme keuze. Ze bestaat uit een warmtepomp en een andere warmteopwekker, zoals een stookolie- of gasketel. De installatie wordt berekend op basis van de isolatietoestand van het gebouw. Als de woning in een latere fase goed geïsoleerd is, kan de tweede warmteopwekker meestal weg. 

Meer info? Vraag ons e-book warmtepompen aan.

4. Lucht/water-warmtepomp

Om je woning volledig met een lucht/water-warmtepomp te verwarmen, moet ze goed geïsoleerd zijn en moet je verwarmingssysteem op lage temperatuur kunnen werken. Enkel je dak isoleren, volstaat in een oudere woning meestal niet om in koude periodes enkel en alleen met een warmtepomp te verwarmen. Een klassieke stookketel verwarmt het verwarmingswater dat naar de radiatoren stroomt tot 60 à 70 °C. Zo’n hoge temperaturen zijn voor de meeste warmtepompen niet haalbaar. Warmtepompen werken het energiezuinigst als ze op zo’n 35 °C à 45 °C verwarmen. Er bestaan wel hogetemperatuur-warmtepompen die tot meer dan 65 °C halen, maar die zijn een stuk duurder, zowel in aankoop als in verbruik.

Meer info? Vraag ons e-book warmtepompen aan. 

Wil je weten welk type warmtepomp het best past bij jouw wensen en jouw budget? Doe dan de warmtepomptest

Alles weten over warmtepompen? Vraag hier je gratis exemplaar van het warmtepomp-e-book aan


TIP 1: Eerst isoleren, dan investeren in een warmtepomp

Als je wil investeren in een warmtepomp is het verstandig om je woning goed te isoleren en luchtdicht te maken. Zo beperk je het warmteverlies en je warmtevraag tot een minimum. Daardoor heb je een minder krachtige en dus goedkopere warmtepomp nodig én zal je warmtepomp minder energie verbruiken om het gewenste comfortniveau te bereiken. 

TIP 2: Renoveer je gefaseerd? Denk dan aan hybride

Als je een warmtepomp plaatst, kan je best ook je woning goed isoleren en overschakelen naar vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Kan dat niet allemaal in een keer? En wil je toch nu al verwarmen met duurzame energie en zo op je verwarming besparen? Dan is een hybride systeem een slimme keuze. Het koppelt warmtepomptechnologie aan andere energiebronnen of -systemen, zoals je bestaande gascondensatieketel. Afhankelijk van de buitentemperaturen en je warmtevraag zoekt dit systeem zelf uit welke warmteopwekker het energiezuinigste werkt. Als je na verloop van tijd en in functie van je budget de isolatie en luchtdichtheid van je woning aanpakt en stilaan je oude radiatoren vervangt, zal het aandeel van de warmtepomp almaar toenemen. Tot op het punt dat je afscheid kan nemen van je stookketel. 

TIP 3: Kan je een warmtepomp aansluiten op je bestaande radiatoren?

Hoe lager de temperatuur die een warmtepomp moet leveren aan je verwarmingssysteem, hoe beter het rendement en hoe groter de besparing want hoe minder ze verbruikt. Vloerverwarming werkt op een veel lagere temperatuur dan klassieke radiatoren. Je warmtepomp aansluiten op vloerverwarming is dus in principe altijd beter. 

Of je warmtepomp toch kan werken met je bestaande radiatoren als je dat wenst, hangt af van een aantal factoren zoals het vermogen van de warmtepomp, de dimensionering van de radiatoren, de diameter van de leidingen en de isolatiegraad van je woning. Ook de opstelling van de radiatoren is van belang. Ze moeten op een collector gemonteerd zijn en mogen niet serieel zijn opgesteld. 

Om zeker te zijn of je de bestaande radiatoren in jouw woning kan behouden als je wil verwarmen met een warmtepomp, vraag je best raad aan een specialist

TIP 4: Doe de test en zet je ketel op 50

Er is een eenvoudige truc om na te gaan of je woning zonder bijkomende werken geschikt is voor een warmtepomp. Zet in de koudste periode van het jaar de temperatuur van je verwarmingsketel op 50 °C en draai de thermische kranen van je radiatoren open. Houd dit een tweetal weken vol.

Blijft je woning warm genoeg? Dan kan je jouw gas- of stookolieketel vervangen door een warmtepomp en kan je eventueel zelfs je radiatoren behouden. Zoniet, dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp en je ketel behouden, of moet je extra isoleren en investeren in verwarmingselementen die goed werken op lage temperatuur: lagetemperatuurradiatoren, ventiloconvectoren, vloerverwarming of wandverwarming.

Zorg er in de testperiode wel voor dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur van je thermostaat niet groter is dan 2 graden. Stel bijvoorbeeld 20 °C in als dagtemperatuur en 18 °C als nachttemperatuur. Bij een groter verschil duurt het opwarmen ’s ochtends erg lang, waardoor je verkeerde conclusies zou trekken. 

TIP 5: Laat je tijdig adviseren door een expert
De installatie van een warmtepomp is wat complexer dan die van een ketel en gebeurt niet in 1-2-3. Doe daarom zeker én tijdig beroep op een vakman. Atlantic werkt met een uitgebreid netwerk van installateurs. Ze analyseren eerst nauwkeurig jouw warmtebehoefte en kiezen de meest geschikte warmtepomp uit het gamma van Atlantic. Daarna installeren ze jouw warmtepomp vakkundig, zodat jij het hele jaar door kan genieten van een optimaal warmtecomfort.